Ahad, 26 Jun 2011

Flashback DULU-DULU

Hai jari, dah memang nasid ko lah yer....
banyak gak kegunaan ko kan......
selain kurek hidung......
hhha apa da kurek hidung....
banyak lah kegunaan jari yang dicipta oleh Maha Esa tu...macam-macam benda gak kita buat dengan adanya jari ni.....malahan dalam kehidupan harian pon banyak kita gunakan jari.... BETUL TAK KAWAN .....!!!

hai dah tentu betul punya.....


NOW
Salah satu lagi keistimewaan ko kan jari jemari...   MENAIP
yeah......tentu-tentulah jari ini untuk menaip, takkan nak pakai kaki pulak kan.... nampok bebenor tak sesuaiiiii.....lagipun susahlah pulak nak menaip pakai kaki.... BETOI TAK KAWAN....

hah bukan lah nak taip pasal citer nie jari.... nie kerol nak post pasal Flashback DULU-DULU  &  makanan kerol makan malam ni, sebijik macam makanan kerol kat TBB dulu-dulu........sama pulak....pedas, panas dan sodap plus plus....

Ingat lagi acik kantin tu memang kawtim ( guna tegline Hazama pulak ) .....
kerol masih ingat lagi acik kentin dulu, kerol panggil acik kentin tu, kak Ida.... memang kawtim giler lah... kadang-kadang time rehat kak Ida tu dah tau dah apa menu yang kita orang kan mintak kat kantin......kitaorang tu, kawan-kawan kerol lah apis hamid, tengku, syahir, mira, terah n ada lagilah tak berapa nak ingatlah.... dah 4 tahun plak kerol tinggalkan TBB tu......lama tuuu.......
Dan kami semua akan oder menu yang sama jer....sebab pe....sebab dah menu tu jer yang ado, yang lain dah abis da... Kadang kadang tu kak Ida siap simpan lagi... huh time tu memang bestlah..... Apa tak makanan lain habis awal...yer lah kerol start rehat pon 5 minit akhir....
sebab dok merayau satu sekolah... 

ha ha ha...

kerol bikan kutu rayau yo...kerol pengawas sekolah lah kat TBB yo...so kene jalankan tugaslah...tu yang rehat lambat tu......kena jaga kawasan sekolah..hhah dah macam pak guard  pon ader dulu...asal rehat jer kene jaga setiap blok...... Tapi best per jadi pengawas.....banyak kelebihan wok..


Hah citer punya citer lupa plak menu apa yang kerol makan td...hah nie dia ...

 Nasi putih + Sambal + Telur mata goyang

 sedap tak...halamak ai...telur goyang dah pecah da...


Hah tu dai menu kerol makan tadi malam... sejibik  sebijik plak macam menu yang kerol makan kat TBB dulu.... sama, saling tak tumpah.... hahha...

Memang layan habis lah tapi dulu kak ida punya sambal pedas wow.... sampai bepeluh-peluh.... Boleh katakan kerol  tak tahan pedas, dan akan becawan-cawan gak lah kerol minum...........nama je orang N9...hahhaha Pedas wow...!!!


Sambung balik...


Dan yang pasti kerol akan masok clazz lambat, sama ngan apis & tengku.......yang lain clazz lain lah...
Asalnya kerol ngan apis satu clazz ngan mira,terah & syahir......
Start ting 2  kita orang dipindahkan ke kelas Tengku sebab pandai sikit kot.....hahahhha... betoilah... 
( Time tu 4 orang jer terpilih tok dipindahkan ke kelas bestari.....kerol, apis, kimi & azizul....ha  4 orang jer yang terpilih.....)
 
Kerol dipindahkan ke kelas Tengku sebab keputusan kita orang kira ok gak lah lagipun clazz asal kerol ramai sangat, tu yang dipindahkan tu..... Kerol ngn apis tak amik Bahasa Arab, tapi duduk & blaja dengan budak Aliran Arab....hahha  kadang-kadang bangga gak..terasa macam pandai semacam jer... Tengku sorang jer yang amik Bahasa Arab, tu lah bila time  bahasa Arab jer kerol ngn apis dok merelax diri lah...kadang2 sampai tido....yer lah 2 jam lebih plak...lama tu... Apa lagi tidor lah...........


 Sambung lagi.... 

Hah, bila dah masok lambat pasti kene leter ngn Teacher Ruzidah.....
Huih dah memang wajib dah kene leter ngn Teacher Ruzidah nie, dan kerol lah paling takot skali...sebab time Eng lah paling tak best sekali, dan kerol slalu jadi tumpuan kene marahlah..... sebab Eng nie kerol lemah sesangat, kirakan 2 generasi gak lah Teacher Ruzidah ajar dalam family kerol.....



yang inilah Teacher Ruzidah






Dan bila time Teacher Ruzidah kerol akan duduk blakang skali....banyak kali gak dia soh dok depan, tapi kerol wat dono jer.....Teacher Ruzidah bukan jer mengajar Eng malah guru kelas kerol plak....... hadoi time tu biler time, dia jer kerol takot bebenor...Teacher nie garang...cakap jer kat TBB tu, sapa cikgu paling garang, kompem ranking tertinggi punyalah... mampos kalau ader yang mengadu nie....

Tapi tu dululah, skarang tak taulah.... Teacher nie lah banyak bagi tau kita orang satu clazz,  " jangan lepaskan peluang lepas PMR...kalau dapat mana-mana tawaran, pegi jer, teroka tempat balajar lain plak.... Rezeki kamu semua ada kat mana-mana jer...so pandai-pandailah pilih...Pandai-pandai bawak diri....dah tau tak pandai, belajar..belajar..belajar......kamu masih muda..."  hah kerol ingat lagi soit.... Teacher nie lah banyak bagi tau pasal sekolah, course-course ting 4..... masih segar lagi kat ingatan kerol ni.....


Hah skarang kalau jumpe jer Teacher Ruzidah pasti dia senyum melebor, tak macam kat clzz dulu yer...masam memanjang..... Dan mesti dia cakap " wah dah gemuk yer kamu, blajar mana skarng.." hah tu lah dialog yang kerol akan dengar bila jumpa cikgu-cikgu kat TBB termasoklah Pengetua...... Hah kalau nak tau kerol pon baik dengan Pengetua......siap tegur macam kenkawan jer... Sebab pe,  kerol banyak gak menaikan nama sekolah dulu.....

 Hah melaut-laut plak citer nie.....nanti-nanti lah citer....

Malam pun dah nak makin tua nie, mata pon macam nak lolap jer....

Huuh....memang lah menu nasi putih + sambal + telur mata goyang,
menginbau kisah silam kerol kat TBB dulu...
sampaikan melaut-laut story kerol kan.....
Dulu-dulu memang indah, jadi kompemlah terkenang..... Yer tak kawan...


nah kerol sajikan gambar nasi putih + sambal + telur mata goyang


Sedap bukan..... hang nak hang buat lah sendiri...hai tak susah mana lah...
senang bebenor....


Hah dihadap pulak sebalang NESTEA sejuk....

memang  da'best


hah lagi sekali...
sedap bukan... nak buat sendiri yaa...

k time to tidor...DAA

























 [ tammat ]


 
Khairul Khamsah Yey

Halamak ai !! apasal lah menyemak

Salam Pengunjung................

Ahad orang nak rehat-rehat...
Nak relax-relax...
nak duduk-duduk ngandap natang TV....
Nak online sepanjang hari....
Nak dok baring-baring...

nie TIDAK....ade je lah orang datang nak mengunjung tak tentu pasal.....ap pasal lah datang tang hari ahad......sah-sah tau hari ahad orang memang nak berehat...membingai sungguh lah...

Patot tau orang nak rehat, nie tak, ader jer orang nak datang...apa kehallah lah sedara yang tak sedor diri....kot nak balik kampung pon, pie lah balik umah hang...... Tau umah bersemak-samun, tak nak duduk, umah aku gak jadi tumpuan kau nak melepak-lepak.... kalau sekejap buleh terima ag...ni sampai ke petang ko dok melepak nie, dah habis melampau dah nie.... Patot tau dah, orang nak merehat-rehat hujung minggu nie, nie tidak dok datang jer tiap-tiap minggu...hai naik semak aku tengok...

lenkali pie kemas umah sendiri...  Rumah cantek-cantek pie tinggal-tinggalkan, sibok bebenor nak dok KL, bangga sangat...asal balik je datang umah aku...... menyemak sungguh...  aku dok  nak merelax pon tak puas....menyebok jew....... Hai sedar mara tak sedor diri..... tak payah lah lagi nak mengunjung umah aku tak tentu pasal lagi.....memang mendatang kesemakan kepala hotak bai..... dah berambus lah....

Ada lagi, kalau datang tu bawak buah tangan banyak-banyak tak pe lah, nie datang  dengan tangan kosong.... Dah tu nak perabihkan makanan tuan rumah pulak.... Sampai ader plak tapau, nak bawak balik plak tu..... Hai sedara memang ko tak sedor diri.... Asal aku nie baik jer lah, kalau tak aku dah hamun dah ko tu sedara....... Da tua pon tarak Hotak.....

Hai semua manusia...
Ingat-ingatlah, 
janganlah mengunjung umah orang lelama sangat, nanti orang menyampah pulak, 
asal datang tu janganlah sampai berjam-jam...
daripada orang suka, jadi tak suka plak...kan susah....
Dan jangan lupa kalau datang tu bawak-bawaklah buah tangan....
jangan dok nak perabihkan makanan tuan rumah pulak...
dan rajin-rajinlah senyum, jangan dok sombong & meninggi diri....
ingat asal usul tu ye.....














Yang baik tu jadilah tauladan, yang jahat tu jadikan sempadan....
.....OK.....


macam ginielah cara budak marah, 
salang tak tumpah macam muka aku..tapi ader gigi k...






[ keluh kesah Hari Ahad ]

[ tammat ]


Khairul Khamsah Yey

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...